Connect with us

Travel

17 perkara perlu hadam sebelum bercuti ke Hong Kong dan ‘day trip’ ke Macau

Bagi mereka yang belum pernah ke menjejakkan kaki ke Hong Kong, pastinya pelbagai tanda-tanya yang bermain-main di minda.

Daripada soal penginapan, tempat makan dan pengangkutan, semuanya masih menjadi tanda-tanya yang memerlukan jawapan segera bagi memastikan percutian ke Hong Kong nanti berjalan lancar dan baik-baik saja.

Bagi mereka yang merancang untuk bercuti ke Hong Kong nanti, kami kongsikan sedikit tips untuk dijadikan panduan untuk korang semua.

1. Lokasi

Hong Kong terbahagi kepada tiga bahagian, Pulau Hong Kong, Kowloon dan New Territories.

2. Waktu

GMT +8, sama macam Malaysia, namun di sini waktu malamnya lebih awal berbanding Malaysia, jam 6 petang sudah gelap gelita.

3. Plug poin

Tiga pin, sama macam Malaysia, tidak memerlukan sebarang ‘travel adapter’.’

4. Matawang

Meskipun terletak di China, namun matawang rasmi di sini adalah Hong Kong Dollar.

5. Penerbangan

Terdapat 5 syarikat yang menawarkan penerbangan terus daripada KLIA ke Hong Kong setiap hari.

6. Lapangan terbang

Lapangan terbang Hong Kong dikenali sebagai Hong Kong Kai Tak International ini terletak di Pulau Lantau di kawasan New Territories. Sekiranya anda menaiki penerbangan AirAsia, anda akan mendarat di Terminal 2 dan perlu menaiki tren untuk ke Terminal 1 bagi urusan imigresen dan bagasi.

7. Kad imigresen dan visa

Pelancong Malaysia dikecualikan daripada sebarang visa. Tetapi ‘white card’ ataupun ‘arrival card’ ini wajib untuk diisi sebelum beratur di kaunter imigresen.

‘Arrival card’ ini tidak diberikan di dalam pesawat sebaliknya anda perlu mengambilnya sendiri di Terminal 1, berhampiran kaunter imigresen.

8. Internet

i. WiFi

Mestipun berstatus sebuah bandar yang maju, kelajuan WiFi di sini adalah sendu. WiFi percuma tidak banyak disediakan di tempat-tempat awam. Sekiranya ada, kelajuan yang diberikan hanyalah setakat 1mbps sahaja. What the heck?

ii. 4G

Kad sim boleh dibeli di Terminal 1. Terdapat pelbagai telco yang menawarkan kad sim kepada para pelancong yang baru tiba daripada luar Negara.

Tetapi awas, sekiranya anda mahu membeli sim di lapangan terbang, hanya beli kad sim dari telco CSL kerana kelajuan internetnya yang tinggi berbanding 1mbps yang ditawarkan oleh telco yang lain seperti dari syarikat China Mobile ini.

  • China Mobile – HKD80, internet unlimited, tetapi tak laju, macam sampah. Jangan beli.

  • CSL – HKD88, 1.5GB internet 4G, WiFi percuma, berkelajuan tinggi.

  • SmarTone – HKD98, 3GB internet 4G, unlimited 3G dan kredit HKD30. Kelajuan terbaik.

Caj internet berbeza mengikut tempoh tinggal di Hong Kong daripada 5 hari sehingga 8 hari. Kesemua sim ini boleh digunakan di dalam Hong Kong, Macau dan China.

Boleh dibeli di kedai ini. Selepas kastam, keluar saja daripada balai ketibaan, terus belok kanan. Cari 7-11, kedai ini terletak sebaris dengan 7-11.

9. Kaunter CTS – China Travel Service (Hong Kong)

Bagi mereka yang  melawat tempat-tempat seperti Disneyland, Ocean Park, Ngong Ping 360 dan Sky Terrace 360 @The Peak dan mahukan tiket pada harga yang lebih murah, bolehlah beli terus daripada kaunter CTS ini.

Harga yang dijual di sini lebih murah berbanding dengan harga yang dijual di kaunter-kaunter tiket. Kalau mahu murah lagi, beli tiket kombo 3 in 1. Lagi berbaloi.

– Kat mana kaunter CTS ini?

Selepas kastam, keluar saja daripada balai ketibaan, terus saja jalan ke hadapan. Kaunter CTS ini terletak di kawasan kaunter-kaunter kecil berhampiran dengan kaunter Airport Express.

10. Kad Octopus

Fungsi sama seperti Touch N’ Go di Malaysia. Boleh digunakan semasa menaiki pengangkutan awam seperti bas, tren, feri dan tram.

Bayaran tunai masih diterima untuk menggunakan perkhidmatan awam, tetapi memandangkan tiada sebarang pemulangan baki akan diberikan, bayaran tepat haruslah dibuat.

Jadi, alternatif terbaik kepada tunai adalah kad Octopus dan kad ini dijual pada harga HKD150 termasuk dengan deposit HKD50. Deposit dan baki dalam kad boleh di-refund sekiranya kad ini dikembalikan.

– Kat mana nak beli kad Octopus ini?

Kad ini boleh dibeli di kaunter MTR Airport Express. Selepas kastam, keluar saja daripada balai ketibaan, terus saja jalan ke hadapan. Kaunter ini terletak bersebelahan dengan kawasan kaunter-kaunter kecil.

– Kat mana nak refund kad Octopus ini?

Boleh dipulang di kaunter MTR Airport Express, tempat anda mula-mula membeli kad itu sebelum ini. Bayaran untuk refund adalah HKD9.

– Kat mana nak top-up kad Octopus ini?

Boleh top-up di mana-mana cawangan 7-11 ataupun di mesin Add Value di mana-mana stesen MTR.

Mesin Add Value (kiri) dan mesin tiket (kanan)

10. Pengangkutan dari lapangan terbang ke bandar

Terpulang kepada anda. Cara paling cepat untuk ke bandar sudah semestinya dengan menaiki teksi. Selain dariapda teksi, anda boleh menaiki tren Airport Express atau pun bas.

Sekiranya anda tinggal di kawasan Tsim Sha Tsui yang terkenal di kalangan pelancong Malaysia itu, anda boleh menaiki bas dua tingkat A21 menuju ke Stesen Hung Nom.

Bas ini terletak di kawasan Ground Transportation Centre di Terminal 1.

Cara nak pergi ke Ground Transportation Centre?

Selepas anda membeli kad Octopus di kaunter MTR Airport Express, pergi ke lorong yang terletak bersebelahan dengan pintu masuk menuju ke platform tren Airport Express.

Selepas itu belok kanan dan jalan terus keluar daripada terminal. Deretan bas akan menanti anda di situ.

Sekiranya anda menetap di kawasan Tsim Sha Tsui, lebih baik sekiranya anda menaiki bas no. A21. Tambangnya hanya HKD33 sahaja dan ini lebih murah berbanding daripada tambang menaiki Airport Express, HKD110, sehala. Bayar guna kad Octopus yang anda beli sebentar tadi.

Bagi mereka yang menaiki bas A21, bagasi anda perlu diletakkan pada bahagian khas pada tingkat bawah bas.

Kawasan ini dipantau oleh CCTV.

Namun baru-baru ini, terdapat beberapa kes yang melibatkan beberapa buah beg penumpang yang telah diselongkar oleh sindiket penjenayah. Baca sini

11. Hotel

Kebiasaanya, para pelancong daripada Malaysia dan Indonesia akan memilih untuk menetap di Chungkin Mansions di kawasan Tsim Sha Tsui harganya yang murah dan terdapat banyak kedai makanan halal di sekitar kawasan itu.

Chungkin Mansions yang menjadi pilihan ‘traveller’ bajet

Chungkin Mansions ini bukanlah nama sebuah hotel, sebaliknya ianya merupakan sebuah bangunan apartmen lama yang dipenuhi dengan puluhan guest house dan hotel bajet sesuai untuk mereka yang tidak cerewet dan mahu berjimat.

Semasa kami ke sana, pada mulanya kami bercadang untuk menetap di Chungkin Mansions, tetapi setelah terbaca reviu di internet mengenai kondisi bilik yang sempit di sana, kami telah membuat keputusan untuk menetap di Hotel Imperial yang terletak bersebelahan dengan Chungkin Mansions.

Berbeza dengan apa yang kami expect-kan, bilik #1705 yang ditempah oleh kami lebih sangat bersih, luas dan selesa. Siap ada meja lagi untuk kami membuat kerja-kerja kami. Bilangan plug di dalam bilik pun banyak jadi boleh kami mengecas segala peralatan kami tanpa sebarang gangguan.

Tandas pula luas dan tidak sempit seperti apa yang digambar-gambarkan. Paip untuk mencuci selepas membuang air besar tiada, tetapi boleh menggunakan kepala shower yang telah bersedia untuk berkhidmat. Cuma setback yang kami alami adalah kelajuan WiFi-nya yang perlahan. Itu saja.

12. Pengangkutan awam

Sistem pengangkutan awam di Hong Kong sangat baik, anda boleh ke mana-mana saja dengan menaik bas, tren, feri, tram dan teksi. Uber juga beroperasi di Hong Kong tetapi tambang yang dikenakan lebih mahal berbanding dengan tambang teksi. Tiada perkhidmatan Grab di sini ya.

Semua perkhidmatan awam di Hong Kong, kecuali teksi menerima kad Octopus semasa membuat pembayaran.

Sekiranya anda menggunakan wang tunai untuk membayar tambang, pastikan membayar dalam jumlah yang tepat kerana tiada baki anda tidak akan dipulangkan.

Tram atau dikenali sebagai Ding-ding di selatan Pulau Hong Kong

Bagi memudahkan perancangan perjalanan, sila muat turun applikasi Google Maps dan MTR di telefon iPhone ataupun Android anda.

13. Makanan halal

Makanan halal di kawasan Kowloon ini sangatlah banya dan tidak sukar untuk dicari melainkan anda seorang yang cerewet dan hanya mahukan makanan Melayu sahaja. Cuma harga makanan di sini sangat mahal dan dijual pada sekitar harga HKD70 untuk satu hidangan.

Kalau mahu mencari makanan halal di sana, anda bolehlah semak di laman web ini :

– Halal Will Travel
– Tripzilla
– Atau muat turun saja senarai ini ke dalam telefon pintar anda : [KLIK SINI]

Di lapangan terbang Hong Kong, restoran makanan segera Popeyes telah disahkan halal. Terletak di kawasan medan selera di Terminal 1, untuk ke restoran ini, anda perlu melepasi kaunter imigresen terlebih dahulu. Tempat duduk di kawasan ini adalah terbuka seperti di dalam medan selera.

14. Air mineral dan kertas tisu

Dua benda ini nampak tidak penting semasa anda sedang membaca artikel ini di Malaysia, namun sekiranya anda sudah berada di sana, kedua-dua benda inilah yang akan membuatkan anda berasa bersyukur menjadi rakyat Malaysia.

Rata-rata air mineral yang dijual di 7-11 adalah sekitar HKD12 untuk satu botol 500ml. Manakala kertas tisu juga turut dijual pada harga yang berlipat kali ganda mahalnya. Namun sekiranya anda bernasib baik, anda boleh membeli kedua-dua barangan ini daripada kedai-kedai kecil yang terletak di tepi-tepi jalan pada separuh harga.

Sebenarnya, air paip di Hong Kong selamat untuk diminum begitu sahaja tanpa perlu dimasak terlebih dahulu. Jadi buat apa mahu beli air mineral yang mahal ini kan?

15. Shopping

Berbeza dengan Bandung ataupun Ho Chi Minh, tiada kain pasang ataupun tudung untuk diborong dan dibawa pulang ke Malaysia.

Namun, bagi peminat sneakers dan juga barangan elektronik, di sini mungkin syurga anda kerana kedua-dua barangan ini dijual pada harga yang lebih murah berbanding dengan di Malaysia.

i.  Sneakers

Bagi peminat sneakers, masukkan lawatan ke Sneakers Street yang di Fa Yuen Street di dalam itinerary anda. Wajib ya. Stesen MTR paling berdekatan adalah stesen Mong Kok.

Di sini terdapat ratusan kedai Adidas untuk dilawati. Harga kasut dijual dan diskaun yang diberikan adalah berbeza mengikut outlet. Jadi, check satu-satu. Tak rugi pun.

ii. iPhone dan gajet

iPhone di sini dijual pada harga yang lebih murah berbanding di Malaysia. Jadi sekiranya anda merupakan seorang peminat iPhone, boleh beli di sini ya. Warranty iPhone adalah worldwide. Jadi sepatutnya tiada sebarang masalah.

Bagi peminat gajet, masukkan lawatan singkat ke Apliu Street yang erletak di Sham Sui Po. Di sini memang berlambak barang elektronik seperti SJCam, Go Pro, DSLR, kabel USB, monopod, tripod dan lain-lain.

iii. Souvenir

  • Ladies Market : Macam-macam ada keychain, fridge magnet, pendrive, powerbank, beg, dompet, t-shirt dan lain-lain ada dijual di sini. Skil tawar menawar level 9999 amat diperlukan di sini.
  • Temple Street Night Market : Sama macam Ladies Market tapi penjual di sini lebih berumur berbanding penjual di Ladies Market
  • Peak Market : Terletak di The Peak betul-betul keluar dari Peak Tram setibanya di The Peak. Barang-barang seperti keychain, fridge magnet dan poskad dijual murah di sini. Harga tetap dan tiada tawar menawar.

iv. Rock Shop

Tidak lengkaplah pelancongan ke sesuatu destinasi itu sekiranya tidak singgah membeli sehelai t-shirt di Rock Shop. Terdapat dua buah Rock Shop di Hong Kong, satu di The Peak dan satu lagi di D’Aguilar Street, di kawasan Central, Hong Kong Island.

Hard Rock Cafe, Hong Kong

Rock Shop, The Peak

16. Disneyland

Disneyland di Hong Kong terletak di Pulau Lantau di dalam pulau yang terletak sama lapangan terbang di sana. Dibuka daripada jam 10:30AM–8PM

Tiket boleh dibeli di kaunter Disneyland sahaja, ataupun beli awal di kaunter CTS (China Travel Service) di airport ataupun beli secara online dari Klook.

  • Kaunter Disney – HKD619
  • Kaunter CTS – HKD530
  • Klook – HKD526

Cara mudah mahu ke sana:

i.  Airport – Cara paling mudah adalah dengan menaiki teksi atau pun MTR. Jangan cuba naik bas.
ii. Kowloon – Menaiki MTR sudah semestinya pilihan yang tepat.

17. Macau

Macau terletak 66km daripada Hong Kong. Ramai yang tertanya-tanya sama ada wajib bermalam di Macau atau sempatkah kalau sekadar buat day trip daripada Hong Kong sahaja.

Jawapannya adalah, day-trip ke Macau sudah mencukupi dan sempat sekiranya anda menaiki bot sebelum jam 9 pagi dan pulang ke Hong Kong pada sebelah petang atau pun malam.

Terdapat dua syarikat feri yang menawarkan pengangkutan ke Macau iaitu Cotai dan Turbojet. Kedua-dua feri ini serupa dan tidak ada perbezaan melainkan daripada warna, jadual perjalanan mereka dan terminal feri di Macau.

TurboJET

CotaiJET

Turbojet akan berlabuh di Macau Outer Harbour Ferry Terminal, manakala Cotai akan berlabuh di Macau Taipa Temporary Ferry Terminal.

Di Macau, anda boleh menggunakan Hong Kong Dollar dan rangkaian 4G telco Hong Kong di sana (pastikan aktifkan fungsi Data Roaming). Jadi tak perlu risau.

Untuk memasuki Macau, anda memerlukan passport dan juga arrival card. Jadi pastikan barang-barang ini dibawa terlebih dahulu.

Dari terminal, anda boleh menaiki bas N1A ataupun teksi untuk ke Senado Square. Kad Octopus tidak laku di sini, namun anda boleh menggunakan duit syiling Hong Kong untuk membayar tambang.

Selepas puas bergambar di sana, bolehlah menuju ke Taipa bagi melihat sendiri tarikan-tarikan lain di sana seperti Wynn Palace, City of Dreams dan The Venetian di sana.

City of Dreams

Menaiki gondala di The Ventian

Skycab percuma di Wynn Palace

Rock Shop di Macau terletak di City of Dreams. Dari sini, bolehlah anda mengambil bas percuma untuk pulang ke Macau Outer Ferry Terminal.

Itinerary 5H/4M di Hong Kong

1. Hari Pertama (Kowloon)

– AK134 – 0805 dari KLIA, 1100 tiba di HKG
– Check-in di Imperial Hotel, Tsim Sha Tsui
–  Mong Kok
– Apliu Street
– Ladies Market
– Temple Street Market

2. Hari Kedua (Pulau Hong Kong)

– The Peak
– Masjid Wan Chai
– Causeway Bay
– Stanley
– Central escalator

3. Hari Ketiga (Pulau Lantau)

– Disneyland
– Ocean Park

Hari Keempat

– Macau

Hari Kelima

– Sky 101
– Airport balik Malaysia

Nota sebelum berangkat pulang :

Bagi mereka yang pulang menaiki AirAsia, kaunter AirAsia terletak di Terminal 2. Daripada Terminal 1, jalan kaki sahaja ke Terminal 2. Selepas selesai bag drop, terus ke Terminal 1 untuk urusan imigresen dan kastam.

Bagi mereka yang kelaparan dan memerlukan makanan, boleh terus proceed dengan urusan imigresen di Terminal 1 terlebih dahulu sebelum menjamu selera di restoran Popeyes yang terletak di dalam food court di tingkat 1.

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending