Connect with us

Selebriti

Berang diserang netizen isu tahan kentut masa solat, ini penjelasan Amira Othman

Penyanyi Amira Othman sememangnya dikenali peminat dengan sikapnya yang sering melayani pertanyaan peminat di Instagram.

Semalam penyanyi lagu Jaga-jaga itu telah memuat naik status di IG Story menjawab DM daripada peminat yang bertanyakan soalan berkaitan penjagaan wuduk.

Pertanyaan daripada peminat tersebut telah dijawab oleh Amira Othman yang berkongsikan panduan bagaimana dia menjaga wuduk dengan baik walaupun memakai solekan sepanjang hari.

Macam mana Kak Mira jaga wuduk?

Kak mira make-up berinci, jadi akak dah biasa tahan kentut!

Namun apa yang menarik perhatian peminat adalah kenyataan daripada Amira Othman yang berkongsi tips bahawa dirinya akan terlebih dahulu mengambil wuduk sebelum memakai solekan.

Amira juga turut memberitahu dirinya seorang yang boleh menahan kentut bagi menjaga wuduk dan solatnya.

Kak Mira sentiasa bawa wipe tisu make-up kalau nak ke mana2…

Kalau tak tahan kentut, kentut jelah…

Meskipun begitu, kenyataan daripada Amira Othman menerima pelbagai respons daripada netizen. Ada yang bersetuju, dan juga tidak bersetuju dengan pandangan penyanyi itu.

Tampil memperbetulkan keadaan, penyanyi 26 tahun itu telah memuat naik status di Instagram bagi memperjelaskan situasi sebenar.

View this post on Instagram

Aduh aduh headline πŸ˜¨πŸ˜‚Ok bawak bertenang ya semua. Penuh notification πŸ˜‚ ni lah bahaya kalau headline mencetus cerita cerita lain. Biar sy explain ye. Tk senonoh ye ckp psl kentut πŸ˜‚ kebanyakkan fans yg tanya selain tentang make up, ada juga yg tanya β€˜sy ada wudhuk tp kalau nk kentut sy susah nk jaga menyebabkan sy terus tk solat’ soalan ni sy dah refer pada ustaz @syedkadir sebelum sy share dgn awk semua. Kalau awk tak tahan kentut menyebabkan awk tk solat, maka WAJIB tahan kentut k! Headline pun kemain niπŸ˜… sy mohon korg baca isinya. Jgn ambil yg negative. Kalau awk org lelaki mungkin awk lebih mudah jaga wudhuk, utk prmpuan yg kerjanya 24jam make up, sy fhm struggle nya nk ubah diri jd lebih baik. Jd ambil lah yg elok, yg tk elok tk usahlah di ambil. Of course lah tahan kentut saja2 tak bagus. And ustaz kata solat dlm keadaan camtu makruh. Tapi daripada tak solat semata2 sbb wudhuk dah batal and takleh ulang wudhuk, maka baik tahan wudhuk tu. Sy share bukan sbb sy baik, sy cuma kongsi apa yg anda tanya supaya kte sama sama boleh usaha jd yg lebih baik. Ok dah sabar semua hari jumaat ni jgn rungsing2 k πŸ˜‚ benda kecik je jgn stress2 tau!πŸ€ͺ

A post shared by @ amiraaothman on

Headline pon!

Menurut Amira Othman, kenyataan yang diberikannya adalah kerana soalan yang ditujukan oleh peminat, dan dia hanyalah berkongsi jawapan tersebut setelah bertanyakan kepada Ustaz Syed Kadir.

Amira juga menegaskan, jika seseorang itu tidak dapat menahan kentut, sehingga menyebabkan individu itu tidak solat maka wajib tahan kentut.

Penyanyi itu juga berkongsi pengalamannya menjaga wuduk sepanjang hari memandangkan kerjayanya memerlukannya mengenakan solekan 24 jam.

Make-up 24 jam untuk apa?

Tak tahu hukum tanya ustaz!

Sumber : Instagram Amira Othman

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook


Trending