Connect with us

Selebriti

Berat badan naik mendadak ketika hamil, Tasha Manshahar mungkin hidap diabetes?

Bagi setiap wanita, kehamilan merupakan detik yang paling bermakna. Sepanjang proses itu, ibu mengandung pasti sering berasa lapar dan mempunyai selera makan yang tinggi.

Itu terjadi kepada penyanyi, Tasha Manshahar apabila berat badannya naik mendadak sehingga terpaksa menjalani ujian MGTT (modified glucose tolerance test) bagi mengetahui kadar gula dalam badan.

Suaminya, Raqib Majid ada berkongsi sebuah posting mengenai perkara itu di laman sosial Instagram apabila selesai membuat ujian tersebut dan menunggu keputusan pada Sabtu ini.

View this post on Instagram

Bila tasha nak ikut saya pegi event, saya bawakla. Lately ni dia byk makan dan saya tk pernah halang die nak makan ape asalkan makanan tu masih bole n sesuai utk dia makan. Saya perati makin hari makin comel plak dia. Sekali pegi check up 'ha komfem badan dah naik mendadak' . sebab tu terlalu comel skrg🤣 . Jadinya doktor minta check MGTT nak tau ada kencing manis ke tidak. So pkl 12 mlm sehari sebelum check up kena puasa smpi 8 pagi esoknya. Saya pun taknak bagi die terasa, saya pun puasa skali. Saya pun bermain ps4 sambil berzikir hahahaha. sbb selalu main ps4 ade le benda nak makan🤣 . esok pagi pegi @kumpulan_megaklinik_zahran pkl 8 pagi. dah minum air gula, kena tunggu pulak 2 jam smpi pkl 10pagi, ambil darah lepastu baru boleh makan. kesian saya tgk ibu mengandung, so jgn la sesekali derhaka kt mak ayah . So result nye akan keluar sabtu ni inshaAllah sama ada tasha ade kencing manis ke tidak? Minta semua doakan ye supaya kami semua sehat sejahtera. 'Amin' kan please🙏🏻 . #raqshajrjourney . 📸: @firasholland

A post shared by Fahrur Raqib Abdul Majid (@raqibmajid) on

Menerusi posting penyanyi lagu Bukan Aku itu pula, dia berkongsi pengalaman dan beberapa tips yang perlu dilakukan sebelum menjalani pemeriksaan doktor terutama ketika meminum air gula.

Tasha juga berharap semua peminat dan pengikut mendoakan dirinya dan bayi dalam kandungan supaya sihat walafiat tanpa sebarang penyakit.

View this post on Instagram

Pagi ni I went to @kumpulan_megaklinik_zahran Seksyen 9 Bangi untuk minum air gula. Sebab hasil check up bulan lepas menunjukkan berat badan I naik mendadak bak juara 🤣 Jadi, doktor kata kena buat MGTT just to check whether I ada kencing manis ke during pregnancy ni. Nervousss! Sebab ramai kata mual, loya, ada yang muntah balik masa/lepas minum air gula tu. Dan I was so afraid kalau I akan muntah sebab kalau muntah, kena minum balik air gula tu. But before I share experience, ni adalah prosedur untuk minum air gula _ 1. Perlu start berpuasa bermula jam 12 malam hari sebelum ujian dijalankan. Maksudnya, start 12 malam semalam I dah tak makan/minum sebab pagi ni nak buat MGTT. Ini jugalah kot punca ramai yang muntah sebab minum air gula time perut kosong 2. Datang awal pagi, ambil darah dulu. 3. Baru minum air gula. Nurse bancuh, dan hidang, silakan minum dan perlu dihabiskan tidak lebih dari 10 minit. So, ini adalah air gula yg I minum pagi tadi. Warna macam air asam boi tu kan? Hahaha nurse kata ni perisa oren. 4. Lepas minum air gula, kena tunggu dua jam, TANPA makan/minum. So masa ni pergi la jalan-jalan ke, balik rumah ke, asal tak makan/minum. 5. Selepas 2 jam, datang semula ke klinik untuk ambil darah lagi sekali. 6. Selesai ambil darah, boleh MAKANNNNN! _ Result akan diberikan pada next check up, which means next week! Please doakan I sihat, baby sihat. Wallahi kadang-kadang rasa down jugak bila tengok perubahan fizikal sekarang. Tapi rasa syukur melebihi dari segala benda. Alhamdulillah ♥️ _ Air gula tadi honestly tak seteruk yang I expect. Manis tahap langit ke tujuh sampai rasa manis tu melekat dekat tekak. Rasa nak tuang je dalam jug, tambah air masak, pastu bubuh ais banyak-banyak, kongsi ramai-ramai 😂 Mmg manis samgat tapi sedap maybe sebab ada perisa kot. I minum 3 kali teguk, tanpa tutup hidung. So not bad lah kan air gula dia.

A post shared by @ tashamanshahar on

Posting mereka menerima pelbagai komen dimana ramai yang mendoakan pasangan tersebut agar segala urusan dipermudahkan.

Semoga dipermudahkan!

Comel ibu mengandung ni…

Kalau ada diabetes, kena jaga makan la…

Perut pun dah besar!

Sumber : Raqib Majid , Tasha Manshahar

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending