Connect with us

Selebriti

Berkali2 naik haji & umrah, Hazeman Huzir nak panjang umur macam ‘atuk’

Ketika ini, pengacara terkenal Hazeman Huzir sedang menunaikan Umrah seorang diri buat pertama kali selepas menyatakan perubahan yang dibuat dalam dirinya.

Mengakui masih banyak belajar mengenai ilmu agama, Haze telah berkongsi kisah keadaannya ketika ini di Kota Suci itu. Menurutnya, dia telah bertemu dengan jemaah-jemaah dari Malaysia yang kebanyakkan hadir bersama keluarga.

Jumpa seorang warga emas usia 92 tahun

Namun, dalam perkongsian terbarunya, Haze telah berkongsi perihal seorang jemaah umrah yang berusia 92 tahun yang telah pun menjadi rakannya disana.

Haze telah mengenalkan figura tersebut dengan gelaran ‘Atuk’ memandangkan kumpulan jemaah Malaysia turut memanggil warga emas tersebut dengan panggilan sama.

View this post on Instagram

Saya datang umrah ni seorang diri, tanpa keluarga atau kawan-kawan. So sepanjang Madinah, aku pun jadi lah YB yang over friendly di kala musim PRU. Setiap waktu makan, aku join je meja mana-mana family buat muka tak malu. *But let's be real, senyuman manis macam ni, takkan sesiapa tergamak nak halau kan? Tetapi dalam posting ini, saya nak kenalkan anda kepada seorang group member yang kami semua panggil 'Atuk'. Dan Atuk datang dengan cucunya Izat. Atuk berusia 92 tahun. Dah kerjakan umrah 5 kali. Manakala Haji 3 kali. Atuk kuat. Jalan tak pakai tongkat, setiap hari, setiap solat fardhu, berulang alik masjid Nabawi ke hotel. Berkilometer kalau nak hitung. Ada waktu free, Atuk dengan cucu meredah panas 40 celcius yang bahang dan kering, semata nak cari kurma buat bawa balik Malaysia. (Yang aku ni kaki dah bengkak sebelah) Best dengar cerita Atuk. Haji pertama dia buat 1983. Dulu takde buku panduan haji. Ikut tips orang yang pernah pergi. Kalau salah, salah lah. Di Padang Arafah dulu tu tandas share laki perempuan. Beralas guni. Takde khemah, takde catering. Perkhidmatan potong rambut, urut, baca dan menulis, semua dilantik antara jemaah. Buat part time. *Hati kecilku pun berkata "Naseb baik tak hidup zaman tu, mau togel aku kerjakan rambut dorang" Aku cerita kisah Atuk dalam IG aku, sebab Atuk seperti manifestasi sepotong doa hajat aku hampir setiap malam. Dan sepotong doa aku tu very specific: "Ya Allah, panjangkan usiaku hingga ke hari tua untuk beribadat pada mu", those exact words. Kalau sempat macam Atuk, 92 tahun haji 3 kali, umrah 5 kali, style gak. Tapi kalau tak sempat sampai, entah cukup ke tidak nak cover my previous years of oblivion. #fromblondetomekah

A post shared by Hazeman Huzir (@hazemanhuzir) on

Atuk dah 3 kali naik haji & 5 kali umrah

Berdasarkan cerita Haze, Atuk telah menunaikan umrah sebanyak 5 kali dan haji sebanyak 3 kali dalam hidup. Tambah pengacara itu lagi, walaupun sudah diusia emas, lelaki tua itu masih gigih berjalan menggunakan tongkat berulang alik ke Masjid Nabawi yang jaraknya agak jauh.

Dia yang hadir bersama cucu juga tidak kisah meredah cuaca panas bersuhu 40 celcius semata-mata mencari kurma untuk kenalan apabila pulang ke Tanah Air nanti.

“Seperti manifestasi doa aku setiap malam”

Haze turut memberitahu bahawa perkongsian kisah atuk ini seperti menceritakan satu perjalanan hidup yang sering dihajati olehnya menerusi doa yang kerap diminta kepada Allah S.W.T.

“Aku cerita kisah Atuk dalam IG aku, sebab Atuk seperti manifestasi sepotong doa hajat aku hampir setiap malam.”

Semoga segala urusan dipermudahkan

Sehubungan dengan itu, menjengah keruangan komen Instagram pengacara tersebut, rata-rata mendoakan agar segala urusan Haze dipermudahkan sepanjang berada di Kota Suci itu. Mereka turut berharap semoga setiap apa yang dihajati olehnya dimakbulkan oleh Allah S.W.T.

 

Sangat mengispirasikan!

Inn Shaa Allah doa dimakbulkan

Sumber : Hazeman Huzir

 

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending