Connect with us

Viral

“Bertahun belajar akhirnya tiada kerja…” Lelaki nasihat anak muda supaya tidak belajar jadi ‘Medical Assistant’ di hospital

Penantian yang menyeksakan, khas buat student Medical Assistant (MA).

Gembira tengok budak-budak nursing junior dah dipanggil posting. Tunggu tak sampai setahun dah dipanggil servis. Tapi at the same time, aku rasa sedih gila, sedih yang amat. Hampa dan kecewa semua bercampur baur. Lepasan MA batch aku seorang pun tak dipanggil lagi. Sekarang dah 1 tahun 3 bulan, aku ulang 1 tahun 3 bulan! Sunyi tanpa berita. Senior pun tak habis lagi dipanggil posting. Tak perlu aku suruh bayangkan, ini realiti hari ni.

Senior masih ada seratus lebih, batch yang intake aku seluruh malaysia lagi, bawah batch aku ada 3 lagi batch yang dah habis belajar kena penangan nasib yang sama. Jun ni satu lagi batch habis belajar, jadi berapa ribu lambakan student. Tak cukup dengan tu, sistem pengambilan secara berperingkat diperkenalkan. Sampai bila nak habis panggil sedangkan nak habiskan satu batch pun makan masa bertahun! Paling menyedihkan, kami tak diberi apa-apa berita mahupun hint, yang ada cuma tanda tanya, “bila?”. Setiap kali jumpa kawan satu batch mahupon junior, soalan mereka bila? Bila akan dipanggil.

Dulu aku fikir situasi ni macam atas kapal, dilambung ombak tanpa penunjuk arah. Sekarang situasi hari ni, macam kapal karam. Ingatkan study satu kapal, panggil posting satu kapal. Malangnya, kapal kami karam, semua lemas. Ada yang mati kat dasar. Ada yang terdampar kat pulau-pulau, ada yang berenang ke pulau lain just untuk “survive”. Bukan kapal aku je, habis sekali dengan kapal yang baru je siap, karam jugak. Nak kesian kan junior, kapal aku pun tak tahu cerita bila orang nak datang selamatkan.

Nak cakap jawatan MA ni dah tak relevan, bagi aku masih diperlukan. Nak cakap staff kesihatan ramai, tanya saja staff yang dah berkhidmat, staff tak cukup. Jadi timbul la pula isu tiada penjawatan. Yang ni aku tak boleh brain, tak boleh digest. Dah setahun lebih masih takde. How long you plan to keep us at the bottom of the sea? Nak buat kerja part time, yes kami memang buat, ada yang memang decide untuk abandoned terus MA ni. Tapi apa yang kami nak adalah karier. Kalau setakat kerja yang tiada kena mengena, itu bukan karier. Itu second choice.

Buat bakal adik-adik lepasan SPM, my advice don’t, just don’t apply for this course. Bukan sebab MA tak bagus atau tak relevan tapi sebab peluang bekerja. Kalau tak nak menerima nasib macam kami, try something different la. Not worth it la nak menganggur lama-lama. Tu tak tau la bila semua akan dipanggil kalau situasi ni berterusan. Harap pihak atasan bantu la kami. Kalau berterusan, makin parah dengan lambakan.

Sumber : Fie Ueikey

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending