Connect with us

Selebriti

“Bukan geli, tapi..” Bagi komen pasal makanan tradisi Sabah, Sherry Ibrahim dikritik netizen

Pelakon dan usahawan kecantikan, Sherry Ibrahim sering mengemaskini tentang kehidupan sehariannya di laman sosial Instagram untuk berkongsi dengan peminat dan pengikutnya.

Baru-baru ini, pelakon berusia 36 tahun itu tampil memohon maaf atas komennya terhadap posting penyanyi, Nabila Razali mengenai makanan tradisi Sabah.

Makanan ulat sagu itu disalahertikan oleh sesetengah pihak dan didakwa menyentuh sensitiviti masyarakt negeri tersebut

Walau bagaimanapun, Sherry menyatakan bahawa dia bukan menghina makanan itu sesuatu yang menggelikan sebaliknya meluahkan rasa fobia kepada ulat.

Saya tak maksudkan pun makanan itu menggelikan

“Geli yang dimaksudkan adalah kerana saya memang fobia dengan haiwan kecil seperti ulat dan cacing,” katanya.

Tambah Sherry, terdapat ramai rakannya yang makan ulat sagu berkenaan dan dia tidak pernah memandang makanan itu sebagai sesuatu yang kotor dan menggelikan.

“Ramai kawan yang makan dan saya okay. Saya cuma fobia sehinggakan tidak pernah pergi melakukan aktiviti luar seperti memanjat gunung kerana terlalu fobia kalau pacat naik ke kaki,” katanya.

Dia juga tidak menolak sekiranya ada orang ramai tersalah tafsir ketika membaca komennya dalam nada berbeza dengan apa yang cuba disampaikan.

“Komen yang saya tulis dalam bentuk teks. Jadi, mungkin mereka yang membaca, membaca dalam intonasi berbeza dengan apa saya tulis, sekali gus menjadikan interpretasi berbeza,” ujarnya

Menjengah ke ruang komen, ramai warganet terutamanya dari Negeri di Bawah Bayu memberi kecaman namun ada juga yang cuba untuk memberi penjelasan bagi mewakili artis kesayangan mereka.

Please make sure makanan tu bukan fav suku kaum atau turun temurun

Dengan makanan tak boleh cakap macam ni…

Dasar…lagi geli tengok muka ko yang fake tu…

Memang geli kalau tidak pernah makan…

Kita sebagai masyarakat yang terdiri dengan pelbagai budaya dan bangsa seharusnya saling hormat menghormati adat resam antara satu sama lain.

Semoga perkara ini menjadi pengajaran buat Sherry supaya lebih berhati-hati ketika berkongsi pendapat di laman media sosial.

Sumber : Harian Metro , Instagram Sherry Ibrahim 

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook


Trending