Connect with us

Selebriti

Genap sebulan berkahwin Tasha Manshahar tulis surat cinta untuk suaminya. Bersemut!

Bulan September menjadi detik istimewa kepada penyanyi Tasha Manshahar, setelah dia menamatkan zaman bujangnya dengan penyampai radio Zayyan fm, Ragib Majid. Selepas bergelar isteri, Tasha mula aktif berkongsi kisah peribadinya bersama dengan peminat.

Menerusi laman blognya, Tasha Manshahar telah menulis luahan hati beliau yang didedikasikan khas buat suaminya. Tasha berkongsi mengenai harapan dan perasaannya terhadap suami yang baru dinikahinya itu.

Artikel yang ditulisnya itu telah mendapat perhatian warga Twitter yang menyifatkan perkara itu sebagai sweet things. Berikut merupakan perkongsian penyanyi itu.

Ya Allah aku nak suami yang…

Suatu hari dulu, selesai solat fardhu yang pada masa itu jarang-jarang aku tunaikan, pernah aku duduk berbual dengan Allah tentang ciri-ciri suami idaman. Luar dalam dia aku sebutkan. Manalah tahu satu hari nanti Dia perkenankan.
.
“Ya Allah….aku nak suami yang…
berilmu agama, tapi penampilannya biasa-biasa,
tak perlulah yang berserban berjubah setiap masa.
Rabun pun tak apa sebab aku suka yang berkaca mata.
Yang boleh bermain alat muzik, atau pandai menyanyi,
boleh saling tuju lagu selain mengaji.
Yang lebih tinggi…tapi tak terlalu tinggi.
Yang tidak terlalu kurus…tak juga terlalu berisi.
Kulit tak cerah tak gelap, yang sedang-sedang.
Kalau boleh, yang berambut ikal, rapi berjambang…”
.
Ya, sebegitu detail aku minta…dan aku rasa Allah bagi semua. Malah, lebih daripada yang selayaknya aku terima. The list went on tentang keperibadian dan perwatakkannya. Sama macam yang korang nak juga. Yang baik dengan keluarga, yang hormat orang tua, yang disenangi sesiapa sahaja. Aku doa dia seseorang yang berkemahiran untuk ajarkan aku agama, sebab zaman itu aku tak berapa akrab dengan Pencipta dan Rasul-Nya. Yang boleh jadi pemimpin jadi ketua, sebab aku ini sejenis degil keras kepala. Tapi satu, aku tak pernah kisah soal kerjaya. Sebab itu aku letakkan ciri pertama; berilmu agama dan beramal dengan ilmunya. Suami kaya harta belum tentu murah hati tapi suami kaya iman takut pada Allah sekiranya tak ditunai hak isteri. Hak bukannya semata wang ringgit atau harta, perhatian dan pendidikan juga antara kewajipan dalam berumahtangga. Sebab kita bukan hanya nak bercinta dekat dunia, kita nak berpimpinan lagi dekat syurga sana.
.
Waktu ini kami belum pun saling kenal. Bayang pun tak nampak, apatah lagi tahu nama.  Cuma aku minta pada Dia, yang Maha Mendengar dan Maha Berkuasa. Rasa tak layak meminta-minta tapi kan bahagia itu milik semua? Jadi minta sebab memang pada Dia lah tempat yang sebenarnya. Allah dah tahu apa terbuku dalam dada, cuma Dia nak dengar kita merintih berharap sungguh-sungguh pada Dia. Kalau memang itu yang terbaik untuk kita, keluarga dan agama, lambat atau cepat pasti jadi nyata. Percaya.
.

Saya tahu, awaklah orangnya…

Suamiku, dah hampir sebulan kita bernikah tapi  jujur, saya masih tak sangka, Fahrur Raqib bin Abdul Majid, awaklah orangnya. Sebelum ditiup roh kita dalam rahim umi dan mummy, Allah dah lebih awal padankan kita berdua. Melaka bukan negeri pilihan saya untuk bekerja, tapi Allah sentiasa ada rancangan yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Allahuakbar, after all indeed Allah is the best planner.
.
Ikatan ini bukan sekadar halal, tapi amanah yang akan dipersoal.
Pasang surut, naik turun itu pasti ada. Semoga kita selalu sama-sama.

The power of dua

Selepas penyanyi itu memuat naik posting di blog, warga Twitter mula retweet perkongsian beliau dan memberi respons positif, netizen menyifatkan kisah Tasha Manshahar itu sebagai cerita cinta yang sweet.

Ambillah yang baik

Penyanyi itu telah memuat naik Tweet, yang meminta peminatnya mengambil kebaikan dalam perkongsiannya itu.

Sumber : Blog Tasha Manshahar, Twitter

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending