Connect with us

Viral

Ingatkan bau mayat, rumah diserbu polis selepas bakar belacan di Perancis

Apabila menetap di luar negara, nafsu makan sudah tentu membuak-buak dan mengidam terhadap masakan Melayu terutamanya makanan tradisional.

Mahu atau tidak, terpaksa gigihkan diri untuk memasak dengan bahan diimport dari Malaysia kerana sukar untuk mencari restoran yang kena dengan ‘anak tekak’ masing-masing.

Baru-baru ini seorang pemuda, Zulfo Mahadi menceritakan kembali kenangan dimana kawan isterinya yang teruja mendapat belacan ketika menetap di Perancis di laman sosial Twitter.

“Pengalaman kawan wife aku yang tinggal kat France, dia excited dapat belacan, lepas tu grill belacan kat apartment sebab nak buat sambal belacan,” katanya.

Gambar sekadar hiasan

Namun apartment kawan isterinya diserbu pihak polis selepas menerima aduan daripada jiran gara-gara membakar belacan untuk membuat sambal.

Lebih melucukan apabila aduan berkenaan dilakukan kerana didakwa terhidu bau mayat dari dalam rumah kawan isterinya itu.

Gambar sekadar hiasan

“Polis ketuk pintu nak siasat sebab ada terima report dari kejiranan ada bau mayat,” ujarnya.

Posting tersebut mengundang perhatian netizen sehingga menjadi tular di Twitter yang rata-rata terhibur dengan insiden berkenaan apabila bau belacan disamakan dengan busuk mayat.

Sedihnya disamakan macam tu!

Tu belum bau durian lagi!

Guna abu mayat buat belacan?

Hidup belacan!

Mayat dorang diperbuat daripada belacan kot?

Kehebatan belacan!

Sumber : Zulfo Mahadi

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending