Connect with us

Stylo

Ini dia senarai produk drugstore yang selamat untuk kulit dan boleh dibeli dari Watsons sahaja

Sekarang ini, semakin banyak produk kecantikan yang tidak berdaftar memasuki pasaran tempaatan. Meskipun bertaraf OEM, terdapat ramai pengguna yang termakan umpan pemasaran yang telah disusun atur dengan terperinci oleh founder-founder produk racun ini.

Rata-rata pengguna terpedaya setelah melihat kecantikan yang dimiliki oleh para founder ini yang mengakui menggunakan produk-produk yang dijual oleh mereka itu sendiri.

Bagi pengguna yang educated, mereka lebih gemar untuk menggunakkan produk-produk yang selamat dan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Sebenarnya tidak susah pun untuk mencari produk-produk ini. Terjah je mana-mana Watsons ataupun farmasi berdekatan dengan rumah anda. Inshaallah ada.

1. Simple Kind To Eyes Revitalising Eye Roll-On

Mata panda? Lebam macam kena tumbuk je kan? Okay nah cari produk ni. Tak mahal bawah rm25 if tak silap. Lupa. Tapi jika ada masalah eyebag tu boleh la pakai yang ni. Serius memang ok. Sejuk je mata.

2. Nose Pore Strip

Sape je kan suka tengok hidung tu ada blackhead.

Nampak kotor sgt. Nah cuba pore pack ni. Guardian pun ada pore pack ni.

Cara pakai dia, WAJIB BASAHKAN HIDUNG DULU. Pastu tempek je benda alah ni. Biarkan sampai pelekat tu dah mengeras then cabut je. InsyaAllah mencanak2 blackhead keluar melekat kat pore pack tu.

Harga tentu lah lain2. Dulu saya pakai biore tu. Tapi sekarng pakai guardian punya sebabnya guardian masa tu sale, RM6 je untuk 10 sekeping kalay tak silap. Biore punya dalam RM13 camtu. Selamat mencuba.

3. Hand Lotion

4. Sunblock untuk kulit yang berminyak

5. Sunblock untuk kulit yang normal

Ini pulak sunblock jugak, dan yang ni untuk normal skin. Pun sama, boleh pakai kat badan dan muka. Jadi jangan malas2 sapu ye kalau nak keluar tu  ? pun sama harga bawah RM40 je.

6. Serum untuk jeragat dan mencerahkan kulit

Haa yang ni serum. Serum untuk mencerah dari NANO White. If akak ada jeragat ke parut ke boleh la cuba yang ni. Jika tak silap harga dia bawah RM70. Bleh survey ya nanti.

7. Losyen untuk kulit kering

Yang ni PALING BEST !! Lotion untuk skin kering. Memang dalam masa 4 hari skin akan lembap gila2 wehh. Tak tipuuu.

Bau dia takda la wangi, macam ubat2 sikit tapi takda la busuk pun. Tapi serius jika kulit kering pakai la. Dulu tangan saya kering, pakai benda ni alhamdulillah sampai sekarang okay dah. Harga bawah RM20.

8. Tisu penanggal mekap

Haa ni untuk akak2 make up tu kalau nak solat, beli benda ni buat lap make up tu. Simpan dalam beg. Kenapa saya suka brand simple ni? Sbb dia pnya no perfume, chemical. So good for skin !

9. Ubat kecut jerawat

Haaa ni untuk yang ada jerawat. Apa ni? Saya panggil “ubat jerawat” hahaha. Nak tido malam, cuci muka bersih2 then sapu je nipis2 benda ni kat cik jerawat.

InsyaAllah mujarab. Brand cosmoderm ni. Harga bawah RM25. Cuba lah yang ada jerawat tu. Biasa kalau sapu dlm 2 3 hari dah kecut dah.

10. Serum vitamin untuk rambut

Ni pulak hair vitamin. Saya pakai yang kanan tu ha. Best. Tu harga kat situ. Memang rambut lembut sangat2 lepas pakai.

11. Serum untuk rambut

Loreal Elseve Extraordinary Oil. Yang ini best jugak, bau dia pehhh wangi gila okay. Yang ni pulak saya pakai kalau nak tido malam. Contohnya la kan, esok tu kalau rancang nak shampoo, malam ni saya pakai lepas tu tido. So macam dia merawat masa tido la haa.

12. Masker untuk muka

Yang ni pulak clay mask. Yang cari clay mask tu boleh cuba yang ni. Ada tiga jenis. Illuminating, hydration and anti pores. Contohnya kalau skin oily, then ambik yang anti pores tu.

Kalau dry ambik hydration. Kalau nak glow2 ambik illuminating tu. Tu harga diskaun tau. Yang tak pernah cuba ber-clay mask ni patut cuba. Then nanti berterima kasih la kat saya sebab dia memang best  ?

13. Pencuci muka kulit berminyak

Selain Cetaphil, yang oily n acne skin tu boleh cuba pakai yang ni. Ni pun okay untuk skin berjerawat dan berminyak. If cetaphil habis atau takda, ambik yang ni. Harga tak pasti.

14. Losyen untuk badan

Ni pulak kalau dry skin, boleh pakai hydrating lotion ni. Kalau oily jangan pakai. Tak sesuai. Makin berminyak nanti skin tu. Yang ni memang elok untuk orang yang dry skin tu.

15. Kertas buang minyak

Khas untuk akak2 abang2 oily skin. Beli la benda ni. Tak tipu memang hilang terus minyak kat muka. Dia jenis mcm kertas tapi lagi lembut dari kertas. Ambik then dab dab slow2 kat muka, lepastu sila lah terpesona tengok minyak muka masing2 tu  ? harga bawah RM15.

16. Skrub muka terbaik

Selain scrub st ives, scrub ni pun not bad okay. If selalu habis st ives tu, boleh la cuba yang ni. Siap ada vitamin E lagi. Vit E tu elok utk halang skin dari berkedut. Harga tak sure. Bawah RM25 rasanya.

Lepas baca artikel ni, jangan lupa singgah drugstore yang berhampiran. Pilih produk yang selamat dan jangan terlalu taksub untuk cantik dengan cepat ye.

Sumber : Herry Rozular

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook


Trending