Connect with us

Selebriti

“Jangan komplen..jangan bazir..jangan demand…” – Johan ajar anak2 hidup bersederhana

Yazid Lim Mohamad Aziz atau lebih dikenali sebagai Johan merupakan satu nama yang hebat dalam dunia seni hiburan, dimana pelawak terkenal ini pernah beberapa kali diangkat sebagai juara dalam program komedi.

Baru-baru ini, penyampai radio Era FM itu telah memuat naik satu posting di Instagramnya yang telah menarik perhatian netizen.

Menerusi posting tersebut, Johan yang turut dikenali sebagai seorang bapa yang penyayang telah merakamkan video gelagatnya bersama anak-anak.

Jarang2 spend time dengan anak buat push-up!

View this post on Instagram

Yg korg nmpk.. reality nya gambar sebelah.. tah nape semalam sayu je.. tp mmg setiap kali berjemaah papa bg peringatan utk anak2.. sb arini sehari suntuk mama ngan papa keje.. so hanya kak doti je yg akan uruskan dorg.. so papa pesan dgr ckp kak doti (maid) apa saja arahan dr kakak dorg kena ikut.. sb bila papa ngan mama keje.. kak doti la papa dan dia jugak mama.. jgn aniaya dia.. jgn sshkan ati mama papa.. kamu sume bkn anak org kaya.. kalau belajar x pandai ke, apa ke trus dpt waris harta atau syarikat.. pesan papa lg.. kalau papa kaya skalipon tu duit papa ngan mama.. bkn duit kamu sume.. tanggungjwp papa utk membesarkan, mendidik, bg ilmu dunia akhirat.. so semua kena balance dan sederhana.. kalau kamu semua nk lebih.. tunggu kamu kerja nnt.. nak beli hp??? Nak motor?? Nak kereta?? Beli sendiri.. baru kamu appreciate diri, family , kehidupan bila kamu tahu betapa sshnya mencari rezeki.. sb tu papa ckp jgn milih makanan.. apa yg mama masak makan.. jgn komplen.. dan pastikan abes jgn bazir..apa yg mama sediakan pakai.. jgn demand.. papa masa kecik dulu ssh.. papa tegur sb papa syg.. dulu seminggu nak dpt mkn ayam pon ssh.. selalunya makan nasi, minyak dgn garam jek.. nak air abc?? Carik besi jual.. baru dpt.. korg sume hari2 papa boleh bg ayam.. so bersyukur la nak.. Allahu.. sunyi umah.. yg kita dgr bunyi esakan tangisan anak kecil.. haziq kat tepi dh bape kali kesat air mata.. di usia 6 tahun dan memahami apa yg cuba disampaikan papa dia… walaupon esoknya mungkin boleh buat prangai sama balik😂.. tp sekurangnya dia ada hati.. tu yg kita nak.. abg ariq n abg sodiq dh banjir.. mama tahan sebak.. papa mata dh merah… kak doti n moleiq tunduk seolah2 paham isi hati papa.. chantiq???? Haissshhh dia dh berkeroh sblh aku😂🙈🤦🏻‍♀️.. anak bertuah semuanya.. #kasihnyaayah #kasihnyaibu ya Allah.. kau peliharalah dan lindungilah keluargaku dan juga semua hambamu didunia ini ya Allah.. aameen..

A post shared by Johan & Ozlynn (@jozlynnhanania) on

Johan turut berkongsi bahawa dia bukan berasal dari keluarga yang senang, justeru dia mengajar anak-anaknya untuk hidup dalam keadaan bersederhana.

“Kamu sume bukan anak orang kaya.. kalau belajar tak pandai ke, apa ke terus dapat waris harta atau syarikat.. pesan papa lagi.. kalau papa kaya sekalipon tu duit papa ngan mama..

“Bukan duit kamu sume.. tanggungjawap papa untuk membesarkan, mendidik, bagi ilmu dunia akhirat..so semua kena balance dan sederhana..,” ujarnya.

Kalau nak lebih, usaha…

Johan juga menasihati anak-anaknya itu supaya rajin dan bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu yang mereka inginkan.

“Kalau kamu semua nak lebih.. tunggu kamu kerja nanti.. nak beli handphone??? Nak motor?? Nak kereta?? Beli sendiri.. baru kamu appreciate diri, family , kehidupan bila kamu tahu betapa susahnya mencari rezeki..,” tulis Johan.

Jangan membazir makanan…

“Sebab tu papa cakap jangan milih makanan.. apa yg mama masak makan.. jangan komplen.. dan pastikan abes jangan bazir..apa yang mama sediakan pakai.. jangan demand.. papa masa kecik dulu susah.. 

“Papa tegur sebab papa sayang.. dulu seminggu nak dapat makan ayam pon susah.. selalunya makan nasi, minyak dengan garam jek.. nak air abc?? Carik besi jual.. baru dapat..korg sume hari2 papa boleh bg ayam.. so bersyukur la nak..

“Allahu.. sunyi umah.. yang kita dengar bunyi esakan tangisan anak kecil.. haziq kat tepi dah bape kali kesat air mata.. di usia 6 tahun dan memahami apa yang cuba disampaikan papa dia…

“Walaupon esoknya mungkin boleh buat perangai sama balik. tapi sekurangnya dia ada hati.. tu yang kita nak.. abang ariq dan abang sodiq dah banjir..

“Mama tahan sebak.. papa mata dah merah… kak doti n moleiq tunduk seolah2 paham isi hati papa.. chantiq???? Haissshhh dia dah berkeroh sebelah aku. anak bertuah semuanya.. #kasihnyaayah #kasihnyaibu,” ujarnya lagi.

Bagus Johan dan Ozlyn didik anak2…

Selepas memuat naik posting tersebut, rata-rata netizen menzahirkan rasa terharu dan teruja melihat cara didikan keluarga Jozlynnhanania yang begitu tegas namun penuh dengan kasih sayang.

Nasihat yang baik…

Really adore this family…

Kena selalu pesan InshaAllah akan ingat sampai bila2…

Johan dan isterinya, Ozlyn atau nama sebenarnya Rozlinawaty Ismail telah berkahwin pada 25 Julai 2009 dan dikurniakan lima cahaya mata iaitu Ariq, Sodiq, Haziq, Cantiq dan Moleiq.

Sumber : Johan 

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending