Connect with us

Travel

Jangan naik beca dan hati-hati naik teksi di Ho Chi Minh

Di kebanyakkan tempat, perkhidmatan teksi rata-ratanya memiliki reputasi yang teruk di kalangan orang ramai, khususnya pelancong kerana sering menjadikan penumpang mereka sebagai mangsa penipuan mereka.

Tidak terkecuali di bandar Ho Chi Minh, perkhidmatan teksi di sini dikatakan paling worst di dalam Asia Tenggara kerana selalu menipu mangsa mereka dengan mengenakan tambang yang tidak masuk akal kepada penumpang mereka.

Penumpang akan dikurung di dalam kereta dan tidak dibenarkan keluar selagi tidak membayar tambang yang telah ditetapkan oleh mereka. Malah terdapat beberapa buah insiden di mana penumpang akan diugut hatta dirompak kerana enggan membayar tambang yang diminta.

Scam teksi

Di grup Backpackers Buddies Malaysia (BBM) sahaja, terdapat banyak kes di mana pelancong dari Malaysia telah menjadi mangsa scam teksi di sana.

Assalammualaikum BBMers.

Nak ingatkan supaya berhati-hati kalau nak naik teksi  di Ho Chi Minh. Kami sudah kene ketuk dengan pakcik teksi tiru-Vinasun di sana. Dari Ben Tanh ke Sunwah perjalanan dalam 7 minit kena ketok sampai RM180.

Biasanya, kami kena dalam RM8 saja, tapi si badigol sood ini dia tipu meter and marah-marah kami paksa bayar bila kami tertengkar dengan dia. Mahu keluar kereta tidak boleh sebab sudah kena kunci dari dalam. Ada duit atau tidak, kena bayar sebab pernah dengar orang di sana bawa pelancong ke satu bangunan sunyi untuk dirompak. Scary kan? 

Lepas itu kami pun pergi ke balai polis untuk buat laporan tapi sedih bila pihak polisnya macam tidak berminat mahu menolong. Lagi sedih bila tengok keadaan balai polis sudah serupa bengkel motor dengan tiada komputer, semua kena tulis manual dan kena minta pihak hotel terjemahkan laporan kita ke dalam bahasa Vietnam. Leceh betul!  

Tapi bila ditanya, apa langkah seterusnya? Dijawabnya hanya sekadar untuk tuntutan insurans. Tambahnya lagi, di sini ada lebih 10k buah teksi, mana ada masa mahu cari satu-satu. Alahai, janganlah jujur sangat.

Jadi kami pun malas mahu buat laporan sebab dia sudah beritahu sekadar untuk rujukan dan tidak rasa pun dia berminat untuk tolong kes ini pun. Jadi, kami pun biarkan kes itu macam itu saja memandangkan kami pun tak beli insurans. 

Jadi, korang hati-hatilah ya dan pastikan ada insurans. Sekurang-kurangnya rasa selamat sikit bila kena macam ini. Nah, aku buat si badigol sood ni terkenal. Pastikan korang ingat muka dia masa ke sana nanti. 

Scam beca – Kes 1

Okay, ini scam Vietnam!

Sementara mahu tunggu solat Jumaat di masjid tadi, kami didatangi oleh seorang pakcik dan ajak naik beca. Dia suruh ke Hong Kong Market. Pada mulanya, kami menolak sebab kami mahu pergi ke China Market dan memandangkan kami datang berlima, kami ingat mahu naik teksi saja. Tambang dalam 300k Dong sehala. Lagipun sudah tanya abang kedai makan semalam tidaklah dekat sangat China Town itu dari situ. Dia yang cadangkan naik teksi. 

Tapi, pakcik ini beria-rialah pujuk kami supaya naik beca dia dan hantar ke China Market denga harga 15 Dong. Tak masuk akal kot. Takkan harga tambang sama dengan harga kopi? Siap ajak naik 4 beca sekali, setiap seorang satu beca, lagi dua orang kongsi.

Dia siap bawa keluar buku testimoni lagi, siap ada review ramai orang yang pernah naik beca dengan dia. Ada yang dari Denmark, England, Malaysia. Semuanya cakap servis baik, murah gila dan lain-lain. Yang mana akhirnya mempengaruhi kami untuk menaiki beca dia.

Selepas solat, dia sudah tunggu dengan 5 buah beca untuk angkut kami berlima. Maka bermulalah perjalanan kami menaiki beca itu. Jauh kot dari situ. Berpeluh-peluh kita orang naik, dorang apatah lagi, lagi kuat berpeluh-peluh mengayuh. Sudahlah sepanjang perjalanan dorang tidak minum pun, bila sudah sampai barulah minum. Kami siap sedekah duit minum lagi.

Sampai saja di China Town, kami pun jalan-jalanlah. Tak beli apa-apa pun. Itu gedung borong dan pakcik itu setuju untuk menunggu. Terasa pelik jugak, takkan sehari dapat 15 Dong saja. Takkan tak mahu ambil penumpang lain.

Tapi dia masih lagi berikan servis yang baik. Masa mahu balik ke hotel, siap tunjukakn itu dan ini, siap berhenti suruh ambil gambar masjid. Tapi tiba-tiba tidak jauh dari situ semua berhenti di satu kedai ini. Alasan dia mahu singgah minum kejap. Penat. Kedai itu terpencil jug, tiada orang.  

Dorang suruh kami pun sama minum. Tapi sebab berasa was-was dengan status halal kedai itu, kami menolak pelawaan dorang dengan beritahu yang kami sudah pun minum tadi. 

Di situ nampak dorang ni sangat ‘sweet’ sampai suruh kami tulis review pasal servis dorag. Tulis dalam buku testimoni itulah. Setiap seorang kena tulis kot. Kita orang pun tulislah servis baik, murah sangat dan highly recommended. Alaahai.

Akhirnya, selepas kami tulis reviu tu. Dia minta bayaran. Kami pun bayarlah 100k Dong dengan niat mahu sedekahkan baki. Sekali dia keluarkan kad harga, 500k Dong seorang. Jauh bezanya 15k dengna 500k itu.  

Selepeas bergaduh, lama-lama kami pun mengalah dan setuju mahu bayar 1 juta Dong. Tapi dia pula kata dekat harga situ 500k sejam seorang. Giler ke apa? Naik beca mahu bauyar RM800 untuk 5 orang. 

Kami dah bayar RM400 masa itu, tapi dorang berkeras minta lagi baki RM400. Aku sudah tengking-tengking, siap suruh keluar duit di ATM sebab kami sudah kehabisan duit. Akhirnya, bila kami ugut mahu laporkan pada pihak polis, terus dia jadi takut.

Akhirnya, dorang balik dan tinggalkan kami di situ sahaja. Kami berjalan kaki sejauh 2.7km ke hotel sebab sudah kehabisan duit dan terasa trauma untuk naik beca dia itu. Takut dia bawa entah ke mana-mana dan rompak kami, naya saja. 

Yang aku rasa kasihannya, mak dan ayah aku pun kena jalan kaki sekali. Siapa yang sudah pergi ke China Town dari Ben Thanh pasti tahu betapa jauhnya kami berjalan kaki waktu itu.

Setelah kejadian ni berlaku baru perasan kenapa dorang tidak bagi ambil gambar masa naik beca, sebab tidak mahu ada gambar dorang. Cis. Tahu tak dorang bagi alasan apa? Takut kena ragut. Tapi yang peliknya, bila sampai masjid, dorang siap berhenti suruh ambil gambar.

• Ini gambar orang sembunyi sebab kitaorg degil mahu selfie juga.
• Kalau naik teksi pun sama kena hati-hati sebab ada kes yang serupa macam ini juga.  
• Kalau terjebak juga, cakap jom settel balai polis.

Scam beca – Kes 2

Saya sekeluarga nyaris-nyaris mahu kena kencing dengan mamat ini. Pada mulanya, dia akan datang pada kita, cakap ramai orang Malaysia naik dengandia sambil tunjukkan buku mengandungi testimoni yang dituliyangs oleh penumpang Malaysia yang cakap servis dia tip-top.

Bila saya tanya harga tambang, dia beritahu 150k seorang. Jadi saya pun ‘double check’ sambil tulis 150k Dong kemudian dia cakap betul. Banyak kali tanya sebab pernah terbaca pos berkenaan ini.

Selepas dia bawak kami sekeluarga pusing lebih kurang satu jam, termasuk berhenti dan masuk War Museum dan Saigon Central sebelum bawa kami sekeluarga ke tempat paling hujung berhampiran dengan sungai dan tidak ramai orang lalu lalang.

Bila saya nak bayar dia 300k Dong sebab naik 2 buah beca, tiba-tiba dia cakap tambang satu beca 1.5 juta Dong. Jadi kami kena bayar semua 3 juta dong. Lagi ajaib, dia tiba-tiba keluarkan pamplet yang tertulis harga tambang 1.5 juta Dong.

Masa saya mula-mula tanya dia, dia tak tunjuk pun pamplet itu. Memang gila mahallah harga dia. Patutlah masa dia bawa beca, dia tak mahu bergambar.

Alasan dia, Buddha tidak boleh ambil gambar. Tapi saya sempat ambil gambar dia. Memang dia tiba-tiba naik angin semacam.

Saya tak peduli dan hanya bayar dia 300k Dong dan terus cabut pergi ke tempat yang ramai orang. Saya boleh dengar dia menjerit dalam bahasa Vietnam. Mungkin dia maki saya dan keluarga. Tapi saya terus cepat-cepat melintas jalan pergi ke hotel berdekatan.

Jadi, berhati-hatilah dengan dorang ini. Dorang akan tunggu pelanggan kawasan di sebelah McDonald’s di sekitar pasar Ben Thanh.

Sumber : Mazmisha PadaniMohd Nur FaizalMarya Yanie

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook


Trending