Connect with us

Trending

No TAC bank dah tak selamat, wanita ini kongsi pengalaman hampir di-scam

Zaman milenial kini, kita amat terdedah kepada jenayah siber. Kes jenayah scam terutamanya amat berleluasa bukan sahaja di luar negara malah di negara kita sendiri.

Beberapa hari lalu, seorang wanita yang dikenali sebagai Nazirah Bugal di laman media sosial Facebook, telah berkongsi pengalamannya yang hampir sahaja di-scam.

Ikuti kisah selanjutya di bawah untuk peringatan.

Kisah scam

Bismillahirahmanirrahim. Ini kisah benar saya. Kejadian pada 23 Oktober 2018. Saya tak tahu nak mula bercerita dari mana . Dari malam kejadian mencari kekuatan untuk share cerita ini.

Salah tekan no phone..

Waktu maghrib 23 Oktober 2018 sedang saya nk bersolat saya menerima panggilan, meminta saya memberitahu no TAC yang masuk ke phone saya. Katanya, ayahnya tersalah tekan no phone dan no TAC telah masuk ke phone saya. 

Bunyinya cemas. Dia kata duit tu ayah dia nak transfer kepada abangnya yang kemalangan.

* MODUS OPERANDI -MEMANG DIA BUAT SUARA CEMAS DAN BUAT KITA GELABAH*

Kalau tak beri no TAC segera, duit ditolak

Saya jawab “ok nanti tengok” . Masa tu saya tak gelabah lagi. Saya mulakan solat maghrib . Tapi waktu saya sedang solat dia call banyak kali menggunakan Whatsapp call. Selesai solat saya baca beberapa Whatsapp yang dihantar. Dia suruh saya cepat2 hantar no TAC tu . Jika saya tak beri no TAC tu segera, duit saya dalam account akan ditolak katanya.

Saya masih relax. Sebab saya tak fikir perkara ni serius. Dalam masa yg sama saya teringat memang bank ada hantar notice jangan sesekali memberi no TAC, no acc etc kepada sebarang panggilan.

Saya terus block no dia. Tak lama lepas tu suami balik, saya cerita kan. Dia kata kena buat report polis tu. Ye ke? Suami explain bla.. bla.. saya dah start gelabah. Oh seserius ini kes ni ???

Dah block, contact guna no lain

Saya baca update status di FB yang baru hantar sebelum saya solat. Ramai kawan2 comment report polis. Sampai di balai polis dia masih hantar Whatsapp lagi menggunakan no lain. Kerana no yang pertama saya telah block . Ketika sampai saya cerita kan kepada pegawai yg bertugas.

Alhamdulillah semua pegawai yg bertugas melayan kes saya dgn baik sekali. Mereka kata jgn gelabah puan. Mmg byk kes mcm ni skrg. Dlm masa yg sama baca Whatsapp2 sahabat2 yg pm . Mereka kata call bank suruh block . Polis pun kata mcm tu.

Scammer terus tunjuk duit kita sedang dikeluarkan

Dalam masa yang sama si scammer terus call, terus Whatsapp, dan menghantar beberapa lg TAC yg menunjukkan duit kita sedang dikeluarkan .

6K dikeluarkan ?!

Bila saya dpt bercakap dgn customer service bank yg bertugas , dia check2 dia kata mmg ada 2 pengeluaran duit hari ini pada pukul 7 lebih. Rm5,000 + 1,000 . Ya Allah !!! Saya terdiam, terkedu, dan telan air liur jer masa tu. 
Dalam hati macam mana ni?? Kenapa boleh jadi mcm ni?? Tak selamat nya simpanan dibank!

Selamat ? Selamat apa kalau…

Dan kebetulan di balai ketika itu ada seorang pegawai penyiasat . Beliau menerangkan kepada saya dan kata “puan jangan panic, selagi puan tak bagi apa2 no TAC  kepada si pemanggil, duit puan masih selamat”.

Selamat??? Kan bank dah bagitau ada pengeluaran dari akaun saya rm6k ? 

Penyiasat tu kata “memang nampak macam duit puan hilang, tapi biasanya dia ambil duit tu transfer ke mana-mana acc yang ada history transaction . Selagi puan tak beri apa2 no , selagi tu dia tak dapat ambil duit tu.

Duit di transfer ke akaun lain

Pegawai Bank masih online lagi. Selepas tu pegawai bank kata duit saya yang hilang tu Rm5,000 + 1,000 sebenarnya telah dimasukkan ke dalam account lain saya yang tak aktif.

Allahuakbar.. leganya rasa. So saya block dua2 account. Kes settle tanpa sebarang kerugian.

Pesanan saya:
* PLEASE ALERT. JANGAN GELABAH, JANGAN BERI SEBARANG NO, APA2 NO YG DIMINTA. CALL BANK , DAN BUAT REPORT POLIS.

* gambar2 dibawah adalah Whatsapp2 , panggilan2 dan notice TAC sms yang di hantar kepada saya.

No automatic alt text available.

Sumber : FB Nazirah Bugal

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook


Trending