Connect with us

Selebriti

Pekerja hanguskan 20 ekor ayam, tapi kenapa Fazley tak mengamuk malah beri layanan istimewa?

Cuba bayangkan anda sebagai pekerja yang telah menyebabkan kerugian yang besar,sudah pasti ketika itu jantung berdegup kencang kerana ia akan mengundang amarah majikan.

Akan tetapi berlainan dengan Datuk Fazley Yaakob yang boleh disifatkan sebagai majikan satu dalam sejuta, apabila baru-baru ini beliau telah mengalami kerugian yang teruk akibat kelalain perkerjanya.

Menerusi perkongsian di Instagram miliknya, difahamkan pekerjanya itu telah menghanguskan hampir 20 ekor ayam yang sepatutnya menjadi hidangan untuk katering.

Tidak marah pekerja, Fazley beri layanan istimewa

Namun juara Master Chef selebriti itu sebaliknya memaafkan malah siap menyediakan hidangan khas dan sehingga menyuapkan sendiri makanan kepada pekerjanya itu.

View this post on Instagram

Beberapa hari lalu, ada salah seorang crew kitchen @sukasucrebistro saya terlebih bakar dan hanguskan hampir 20 ekor ayam untuk job catering keesokan harinya. Berpeluh-peluh dia nak bagitau saya apa dah terjadi. Akhirnya, dia bagi tahu jugak sambil terketar2. “Chef, saya mintak maaf, kalau nak berhentikan saya, saya terima!” Kesian pula saya tengok dia dalam keadaan seram sejuk. Saya tak marah pun, infact saya peluk dia dan saya cakap “it’s ok!” Lepas tu dia tanya saya, “Ayam hangus ni nak buang ke? Chef potong lah gaji saya ok?” Saya cakap jangan risau, tak perlu buang, bagi saya. Saya masakkan lunch untuk semua staff @sukasucrebistro. Saya buat open-face empanadas dengan pucuk pegaga pesto cream. Lepas dah siap, saya terus suap crew saya yang hanguskan ayam tu! Sedap tak korang? Siapa nak rasa? 📸 by : @imranajmain

A post shared by Dato' Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on

Kalau Bos lain memang dah kena maki ni…

Tindakan Fazley itu mendapat pujian daripada netizen yang menyifatkannya sebagai majikan yang penyabar dan berhati mulia, membuatkan ramai yang mengidamkan majikan yang sepertinya.

Takkan kerana 20 ayam hangus, saya lupakan segala kebaikkannya

Menurut Fazley, pekerja yang dikenali sebagai Ajud merupakan seorang yang amat baik sepanjang dia berkhidmat bersamanya.

Oleh kerana itu, Fazley tidak kesampaian untuk menghukumnya hanya kerana 2o ekor ayam yang hangus untuk dibandingkan dengan komitmen kerjanya yang baik sebelum ini.

Diharapkan, sikap penyabar dan tolak ansur yang dilakukan Fazley dapat memberi contoh buat para majikan supaya tidak terlalu mudah menghukum sebaliknya cuba memahami situasi pekerja itu sendiri.

Sumber :Instagram Fazley Yaakob

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending