Connect with us

Arkib

Richard Huckle, pedofil paling jahat dalam sejarah Britain yang pernah mencabul 23 orang kanak-kanak Malaysia

Mungkin ada yang tak tahu siapa mamat ni, Takpe, I perkenalkan, Nama dia Richard Huckle. Dia seorang pedofil. Tahun 2016, dia dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup sebanyak 23 kali sebab dera secara seksual 23 orang Malaysian children &upload video penderaan itu ke dark web.

Macam mana kegiatannya diketahui? Sebenarnya, dia buat jenayah ni hampir keseluruhannya di Malaysia, tapi tak ada orang sini yg sedar. Yang mula detect kegiatan dia ialah polis Australia, Mula-mula sekali, polis sana dan Europe dapat tahu tentang satu forum di dark web.

Forum ni dipanggil True Love Zone. Password-protected, encrypted dan dilindungi specialist software. Semua members adalah anonymous. Kat Forum ni, semua members dia diwajibkan upload gambar & video penderaan seksual kanak-kanak secara berkala, kalau tak kena kick.

So polis Australia & Europe bekerjasama dapatkan maklumat padal forum TLZ ni. Dorang spend masa browse forum tu & laman2 chat kat dark web, dan Internet biasa (WWW) then dorang perasan yang founder dia suka guna greeting yang pelik, iaitu ‘Hiyas’.

The next thing they did, dorang cari di Internet biasa, siapa yang suka guna greeting ‘Hiyas’ ni. Dan dorang terjumpa satu akaun Facebook yang juga guna greeting tersebut. Tapi akaun tu akaun palsu. However, ada satu gambar kenderaan dalam akaun tu. Dari gambar tu, dorang kesan.

Satu individu bernama Shannon McCoole, dia ni kerja kat nursery kat Adelaide, Australia. Tahun ni patut umur Shannon ni 35 tahun. So dah dapat kesan dia, polis sana pegi tangkap. Masa ditahan, dia tengah browse forum TLZ tu.

Dorang amik gambar tangan Shannon, pastu dekat tangan dia ada satu tanda lahir yang serupa dengan tangan dalam gambar-gambar abuse kat TLZ. Itu pun dah cukup untuk dakwa dia di mahkamah. So bila dia dah kena tangkap, browser dia masih dalam keadaan login ke TLZ.

Polis guna login dia untuk browse forum tu, pastu dorang perasan satu member yang femes kat forum tu sebab dia banyak upload gambar & video. Member tu si Richard Huckle tadilah. Huckle ni memang menonjol sebab perangai cakap besar dan pelik sikit kat dalam forum tu.

Disebabkan dia ni juga seorang yg agresif dan material abuse yang dia upload terlalu banyak, polis Australia dapatkan maklumat dia di WWW. Didapati dia ni rakyat Britain, tinggal di Malaysia secara tetap sejak 2010. Dia mengaku diri dia pastor Kristian dan tinggal di kawasan.

Kampung, pinggir bandar ibu kota. Dia pandai tangkap gambar. So kat kampung tu dia jadi photographer seccara percuma, di samping ajar children sana English. Dia juga tinggal sebagai kawan dengan satu keluarga berbangsa India di situ.

Hasil browse Facebook dan laman web dia, polis Australia dapat maklumat dia akan balik ke Britain pada Disember 2014 untuk sambut Krismas. Polis Australia & Britain bekerjasama & sangat careful sebab takut mamat ni terlepas. Semua perancangan menjadi, so Huckle ditahan sebaik

Tiba kat lapangan terbang Gatwick oleh pegawai-pegawai dari Bahagian Eksploitasi Kanak-kanak & bahagian Perlindungan Dalam Talian NCA. Komputer dan hard disk dia encrypted, bila dapat dibuka, didapati dalamnya ada berpuluh ribu gambar dan video penderaan seksual kanak-kanak.

Tapi sebelum dapat buka tu dia tak nak jawab sebarang soalan polis. Dia dijamin keluar lokap dengan syarat dia hanya boleh ada kat rumah parents dia. Masa kat rumah, mak dia tanya betul ke dia terlibat aktiviti seksual dengan children. Finally dia mengaku. Mak dia sgt terkejut.

Terkejut & marah, mak dia sendiri dgn bapa dia telefon polis dan merayu polis ambil Huckle, cakap dah disowned dia dan tak nak tinggal dgn dia lagi. Masa ni polis datang dan sebab dia dah mengaku kat parents, dia bagi polis buka hard disk dan laptop untuk dapatkan bukti.

Dari satu hard disk dan satu laptop tu je dorang jumpa berpuluh ribu gambar dan video, ada dua lagi hard disk yang Huckle tak bagi buka so jumlah bahan deraan yang dia simpan dan mangsa dia yg diketahui 200 orang sebenarnya mungkin lebih lagi.

Jumlah sebenar bahan yang ditemui ialah 20,253. Lepas ditahan awal 2015, Huckle spend masa dalam penjara sementara polis dan pakar buat siasatan. Jan 2016, dalam court-hearing, Huckle tak mengaku salah atas 91 pertuduhan. Pertuduhan ni punya banyak sampai nak baca pun ambil masa lebih sejam. Pihak pendakwaan menyiapkan bahan untuk tiga perbicaraan berbeza sebab dorang tak rasa juri sanggup tengok semua bukti grafik melalui satu perbicaraan saja.

Dalam perbicaraan pertama, Huckle mengaku bersalah atas 71 dari 91 pertuduhan. Itu pun dia siap request yang disturbing, nak tengok balik semua gambar dan video yang digunakan dalam pertuduhan atas dia. Tapi jangan haraplah dorang nak bagi, kan? 20 lagi pertuduhan pendakwaraya simpan dalam fail je sebab 71 pertuduhan tu dah cukup untuk beri Huckle hukuman penjara yang panjang.

Also, semua pendakwaraya kesian nak bagi juri tengok bahan bukti untuk 20 lagi pertuduhan tu. Semua juri telah berjumpa pakar psikiatri lepas tu untuk pastikan mental mereka tak terganggu lepas tengok sekian banyak bahan bukti yang disturbing.

So masa perbicaraan ni la lebih banyak details mengenai mamat ni dan kegiatan dia diketahui semua orang. I akan ceritakan details mengenai apa yang diperdengarkan di mahkamah bila I sambung thread ni nanti.

Ok. Richard Huckle ni digelar pedofil paling jahat dalam sejarah Britain. Ada sebabnya. Kat negara barat dan Australia, hukuman untuk kegiatan pedofil ni sangat berat dan predators diburu hingga ke lubang cacing.

At least, kat negara sana ia satu bentuk jenayah yang sangat seriuslah dan tahap kesedaran orang awam mengenainya sangat tinggi. Jadi untuk orang macam Huckle, dia tahu keinginan seksualnya sebagai seorang pedo dengan cepat saja boleh mencurigakan penduduk kat sana.

Dia tahu dia senang terkantoi, so kat sana, dia taklah buat benda pelik-pelik sangat dan orang tak perasan aktiviti dia. Akal licik dia memikirkan, sebagai orang kulit putih, orang Asia akan sukakan dia. Dia tahu, tahap kesedaran orang Asia mengenai pedofilia adalah kurang dan dia dengan mudah boleh menjalankan aktivitinya tanpa dikesan.

Kalau nak ikut laporan FBI, berdasarkan kes-kes dalam siasatan mereka, pedofil ni memang senang nak blend dengan masyarakat dan nampak baik. Untuk Richard, bagi melindungi kegiatan dia, dia tunjuk macam dia buat aktiviti keagamaan, sebab tu dia diterima di Malaysia. Dia gunakan skill fotografi, offer tangkap gambar free buat penduduk kampung dalam aktiviti komuniti kat kampung tu. Gambar dia boleh tahan cantik (I traced walaupun website dia defunct by the time Malaysians tahu pasal dia).

Ok, first time Huckle ambil gambar child abuse ialah tahun 2005, masa tinggal dengan satu keluarga kat Kemboja. Tahun 2006, dia pindah ke Malaysia dan start tahun ni dia mula ‘mengganas’, masa ni dia amik gambar dua sibling (girls), umur 4 & 6 tahun.

Tahun 2007 dia tinggal balik dengan family dua beradik tu, sambil jadi cikgu English kat kampung tu. (Based on what I’ve read, I believe dua beradik perempuan ni yang dia sexually abused dari umur 4 & 6 tu sampai umur 12.)

Tahun 2010, dia jadi penduduk tetap negara ni, belajar dalam bidang IT di KL Metropolitan University (KLMU), sambil tu jadi photographer. Dan di kampung yang I cakap tadi ni, dia dah berjaya membina kepercayaan penduduk di situ.

Dan licik dia ni, kat media sosial dia di WWW (FB, Twitter–ya dia ada Twitter, dan travel blog), dia upload gambar dia dengan children yang normal saja. Nampak macam dia mesra dan sayangkan semua kanak-kanak tu. Di blog, profil dia:

“Seorang yang minat mengembara. Saya menghabiskan masa selama lapan tahun di Malaysia untuk menambah pengetahuan dan pengalaman fotografi dan pengembaraan.” Orang Malaysia yang kenal dia cakap dia sejenis pendiam, suka mengelak dari bercakap dan kalau dia cakap dengan kau pun dia tak pandang mata. Dia banyak fokus pada kerja dia tapi anehnya (unsurprisingly) dia cepat mesra dengan budak-budak. Tapi kat dark web, dia buat documentation setiap penderaan seksual yang dia buat kat budak-budak, dan paling kurang ajar, dia nak dapat income den

Sumber : Santeira

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook



Trending