Connect with us

Hiburan

“Rupa lagi penting dari bakat?” -Barisan artis tampil bidas kenyataan ‘berani’ penerbit drama

Kenyataan seorang penerbit drama yang menegaskan bahawa sesiapa yang ingin mencuba nasib menjadi pelakon perlulah mempunyai pakej lengkap dengan rupa yang cantik dan kacak. Jika individu tersebut mempunyai bakat namun tidak pula mempunyai rupa, baik melupakan sahaja hasrat untuk bergelar pelakon.

Kenyataan berani penerbit wanita itu telah dilaporkan menerusi harian Metro semasa temu bual pencarian Duta DFKL yang berlagsung pada hujung minggu lepas telah membuatkan beberapa pelakon terkenal Tanah Air bangkit membidas penjelasan tersebut.

Ramai pulak tak setuju

Selepas Sharifah Amani dan Adibah Nor meluahkan rasa kesal dengan mentaliti sebegitu, kini beberapa lagi artis turut meluahkan perkara sama. Rata-rata mereka merupakan pelakon yang berbakat besar dan sememangnya skill lakonan mereka yang luar biasa.

Azhan Rani, Beto Kusyairy, Que haidar, Norkhiriah dan primadona filem Melayu, Fauziah Ahmad Daud telah tampil membetulkan stigma tersebut. Masing-masing meluahkan rasa ralat terhadap kenyataan yang dikeluarkan terhadap mereka yang tidak mempunyai rupa namun ada bakat besar dalam diri.

Kena ubah jadi ujihelok laaa

 

Jika rupa taruhan, gugur sajalah aku dari pencalonan…

View this post on Instagram

selama ni aku tak pernah pun bercerita tentang #dfkl ni.. tadi terbaca tentang pencarian wajah dfkl yang tengah hangat sekarang ni.. khabarnya ramai yang penuh harapan nak jadi bintang tv berduyun2 datang.. namun straight pada isunya keutamaan yang dicari adalah yang punya rupa.. bakat nombor 2. aku cuba adil pada panel atau juri yang dipertanggungjawabkan .. memenuhi kehendak tv station atau memancing rating dengan wajah2 elok adalah sasaran untuk mereka yang rata2nya producer juga pengarah.. kalau ramai tengok dapatlah job lagi.. faham juga tu.. cuma kenyataan itu pada aku terlalu kejam buat mereka yang benar2 punya bakat.. kemana pula yang tak punya rupa tu nak humbankan bakat dia tu.. apakah benar audien perlukan rupa semata dan sanggup hadam lakonan semborono wajah2 berupa tu.. hakikatnya masih ada yang dahagakan kualiti . ada bakat dan rupa sekali pula adalah bonus.. melihat kembali pentas dfkl tu semestinya yang hadir disitu mereka yang masih mentah dan baru… belum punya cukup kemampuan untuk grooming mungkin bedak pun kena pinjam bedak member.. sebutkan saja mana wajah pelakon rebutan ramai kini kalau dilihat balik wajah mula2 mereka melangkah ke industri ni macam mana… pecah rumah pun ada.. tapi masa tu diaorang belum mampu.. dah mampu tengok la pula penampilan mereka.. rupa paras pada aku boleh dibentuk.. namun bukankah lebih berprestij pencarian dfkl tu jika bakat yang lebih diutamakan.. kita ada saja pelakon chubby tapi bagus, kita ada je pelakon kurus kering tapi lagi berkarisma dari hero sado.. acting sentiasa saja berkisar dengan kepelbagaian ini.. ini sekadar pendapat aku.. semut kecil dalam industri yang kalaulah boleh dipanggil industri ini.. mungkin lagi baik jika perlukan wajah elok jangan namakan dfkl.. buatlah macam pentas hero/dewi remaja ..tu lagi tepat.. end up pun diaorang cari makan jadi pelakon juga. besemperna anugerah #dfkl2019 ni juga kali pertama aku nak bagitau aku tercalon lagi dalam kategori antagonis terbaik bagi drama #nur.. tahun lepas aku tercalon juga untuk drama #dekatkanjarakkita .. dan jika rupa taruhannya.. sedarlah aku.. mohon gugurkan saja aku dari senarai ni dan carilah wajah yang lebih sesuai di situ.πŸ™πŸ™

A post shared by Azhan Rani (@azhan_rani) on

Bukan sibuk nak buat duit je…memalukan!

Patut drama Melayu di takuk ni gak…

Jangan hina ciptaan Allah!

Selain daripada pelakon-pelakon yang berbakat meluahkan rasa tidak senang dengan kenyataan penerbit tersebut, pelakon yang sudah lama bertapak dala industri hiburan Fauziah Datuk Ahmad Daud turut memberitahu bahawa bakat adalah yang paling utama sebelum rupa.

Sumber : Norkhiriah, Beto Kusyairy, Azhan Rani, Que Haidar, Fauziah Ahmad Daud

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending