Connect with us

Viral

Saat konflik perkauman tercetus, lelaki ini tunjuk nilai kemanusiaan terhadap seorang warga India

Ekoran daripada tragedi yang menimpa seorang anggota bomba di kuil Subang Jaya beberapa hari lalu, masyarakat kini telah mendapat satu persepsi yang negatif terhadap kaum India terutamanya. Apa sahaja yang berkaitan dengan isu perkauman sekarang ini, pasti membuatkan kaum bumiputera panas telinga dan tidak senang duduk mendengarnya.

Namun di saat netizen lain mengecam, menghina dan melontarkan rasa amarah dan tidak puas hati kepada kaum India, seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Mizan Dzai, menunjukkan sikap nilai kemanusian kepada seorang pemandu teksi warga India yang tidak sengaja melanggar keretanya.

Mizan yang juga merupakan seorang penulis dan pakar motivasi terkenal, beberapa hari lalu telah dilanggar oleh seorang pemandu teksi yang dikenali sebagai Uncle Angadorai. Kereta Toyota Vellfire yang dipandu oleh Mizan telah calar teruk di bahagian tepi akibat pelanggaran tersebut.

Walaupun begitu, Mizan lansung tidak terkesan dan marah akan apa yang berlaku sebaliknya dia lebih risaukan tentang teksi yang dipandu oleh Uncle tersebut. Kejadian tersebut telah membuka mata ramai masyarakat tentang sikap pemaaf dan bertoleransi yang seharusnya dicontohi oleh semua masyarakat.

Kisah ini telah dikongsikan oleh Mizan di laman peribadinya untuk dijadikan contoh dan teladan bagi semua pihak. Ikuti bebenang ini untuk membava kisah penuh Mizan.

Uncle tu terus minta maaf

 

Kesian dia mata pencarian rezeki dia remuk

Aku tak marah lansung dekat Uncle tu

Aku bayangkan kalau tu bapak aku..

Aku redha semua ganti rugi

Tak kira bangsa dan warna kulit. permudahkanlah urusan dia

Uncle ni area seremban, sangat baik!

Rentetan daripada kisah yang menyentuh hati itu, rata-rata netizen memuji tindakan lelaki ini dan meninggalkan komen di ruangan Twitternya.

Dia memang baik

Terharu bacaa

Bersyukur wujud lagi insan macam kau

Kudos to you!

Masih ramai lagi bangsa India Cina yang baik

Perkongsian yang bagus!

Aku pun ada kenal sorang uncle ni baik…

Very good manners!

Sumber : Twitter

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending