Connect with us

Travel

Tak perlu sewa kereta lagi. Ini dia cara nak angkut kenderaan sendiri masuk dan keluar Langkawi

Selain daripada Pulau Pinang, Pulau Langkawi juga merupakan sebuah destinasi percutian yang popular di kalangan pengunjung tempatan.

Berbeza dengan Pulau Pinang, para pengunjung yang mahu bercuti ke Pulau Langkawi terpaksa meninggalkan kenderaan mereka di jeti Kuala Kedah dan Kuala Perlis kerana tidak dapat membawa masuk kenderaan mereka ke dalam pulau itu.

Namun, apa yang ramai tidak ketahui adalah terdapat cara mudah untuk membawa kenderaan mereka masuk ke dalam pulau seribu lagenda itu. Baca perkongsian daripada saudara Mohd Khairul Haswadi di bawah:

Nak pergi Langkawi? Bawa kereta sendiri naik feri lebih jimat duit, jimat tenaga, selesa.

Minggu lepas kami ke Langkawi 4 hari dan 3 malam. Ini merupakan kali pertama kami membawa kereta menaiki feri ke sana. Naik daripada jeti Kuala Perlis.

Ada dua syarikat perkhidmatan feri angkut kenderaan untuk ke Langkawi, iaitu:

  1. Langkawi Auto Express
  2. Ro-Ro

Kami pilih Langkawi Auto Express. Masa perjalanan dalam 2 jam. Sedikit lama berbanding dengan menaiki feri penumpang yang hanya memakan masa selama 1 jam dan 15 minit.

Kos terlibat: Tambang pergi-balik

– Kereta Sedan, 1.6cc : RM300 (tempah atas talian)
– Dewasa x 1 : RM36 (Pemandu percuma)
– Kanak-kanak x 2 : RM52

Jumlah: RM388 sahaja.

Kalau mahu dibandingkan dengan kos menaiki feri penumpang:

a) Tambang feri pergi balik:
– Dewasa x 2 : RM72
– Kanak-kanak x 2 : RM52

b) Letak kereta di jeti : RM10 x 4 = RM40
c) Sewa Kereta di Langkawi : RM100 x 4 = RM400

Jumlah: RM564

Sekiranya pergi selama 3 hari 2 malam pun masih lagi jimat dengan bawa kereta sendiri.

  • Lagi kecil cc kereta, sedan, lagi murah harga tiket
  • Tidak perlu beratur panjang, jalan jauh-jauh. Hanya duduk dalam kereta tunggu check-in.
  • Beli barang kat Langkawi pun tidak perlu risau dengan beg akan berat dan susah untuk dibawa.
  • Tempat duduk penumpang dalam feri ni amat selesa, luas dan tak akan penuh. Ada meja, ada gerai, anak-anak boleh berlari-lari.
  • Boleh bebas melepak di di dek, bergambar di puncak feri dengan menikmati permandangan.

Jika nak gunakan perkhidmatan RoRo atau Auto Express ni, pastikan tempah awal, seawal tempahan dibuka (dalam 1-2 bulan sebelum tarikh), sebab ianya akan cepat je sold-out.

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Trending