Connect with us

Viral

Tak sangka jumpa depan2, pemuda Albino Azfar hentam pembuli sendiri masa ‘live’ di TV3

Buli siber seperti bodyshaming sering berlaku dalam masyarakat kita, dimana kekurangan mahupun kelebihan fizikal seseorang dijadikan bahan ejekan dan hinaan di media sosial.

Baru-baru ini, rancangan Malaysia Hari Ini (MHI) yang bersiaran di TV3 telah mengupas isu bodyshaming dan menjemput model Albino Azfar Firdaus, jejaka sado Shazwan Zafran dan pelakon Zulin Aziz.

Ketiga-tiga tetamu tersebut pernah menjadi mangsa buli siber disebabkan oleh fizikal mereka, namun kejutan tidak diduga berlaku apabila Azfar Firdaus membuat pendedahan bahawa pembulinya juga berada di dalam satu set yang sama.

Jumpa pembuli live dekat TV…

Situasi dirasai mulai tegang apabila Azfar mendedahkan bahawa, Shazwan Zafran yang ketika ditemu bual berkenaan isu badan sado, hakikatnya pernah membuat satu tweet berunsur body shaming dan ancaman terhadapnya.

Tolong buru dan kerat Azfar…

Mengimbas kembali tweet tersebut, Azfar memaklumkan bahawa Shazwan telah membuat tweet tersebut, mengaitkan dengan satu artikel yang dibuat oleh astro Awani berkenaan golongan Elbino yang dibunuh dan dikerat-kerat.

Dalam tweetnya, dia menyataka meminta orang ramai memburu dan mengerat Azfar, iaitu tindakan yang sama dilakukan terhadap golongan Elbino di negara lain.

Berhadapan pembuli siber, in real life macam ini lah

Azfar, 25, dilahirkan sebagai Albino, dirinya mula dikenali selepas wajahnya sering kali menjadi model majalah dan di pentas peragaan disebabkan keunikan yang ada pada dirinya.

Menurut Azfar, dia sememangnya sering menjadi mangsa body shaming dan dalam temu bual bersama MHI hari ini, pemuda 25 tahun telah berhadapan sendiri dengan pembulinya secara live di kaca TV.

Body shaming ni benda yang orang tak sedar, jari itu dia rasa macam invisible tapi kadang-kadang tak tahu yang kita akan berhadapan dengan orang kita buli ini, in real life. Macam ini lah…”

Mamat tu nak pandang kamera pun dah takut

Sorotan rancangan bual bicara tersebut telah dikongsikan di Twitter oleh seorang pengguna dengan nama akaun Burhan, telah mendapat perhatian ramai netizen dan mencetuskan pelbagai reaksi netizen.

Nice one bro!

Tembak depan2 tu!

Patut terus mohon maaf…

Begitulah bak kata pepatah, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Selepas ini berhati-hatilah dalam mengeluarkan kata-kata di media sosial kerana ramai yang memerhati.

Sumber : Burhan_plays & TV3 Malaysia Official

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trending