Connect with us

Travel

“Tengah timbang tu, hati-hati gais…” – Petugas Airasia ‘spot-check’ berat bagasi di KLIA2, reaksi penumpang di Malaysia memang menghiburkan

Seperti yang kita ketahui, berat maksima bagasi yang dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam mana-mana pesawat Airasia telah dihadkan pada 7 kilogram sahaja. Meskipun peraturan ini sudah lama berkuatkuasa, namun terdapat ramai penumpang yang masih bersikap mahu mencuba nasib mereka dengan membawa masuk bagasi lebih muatan mereka itu ke dalam pesawat.

Selain itu terdapat juga penumpang yang membawa naik saiz bagasi yang oversize dan tidak kurang pula ada yang membawa sehingga tiga buah beg memasuki pesawat sehingga menyebabkan ruang penyimpanan menjadi sesak dan penuh dengan bagasi berlebihan. Selfish-nya penumpang dari Malaysia ni kan?

Baru-baru ini, jadi tular gambar pemeriksaan yang telah dijalankan oleh petugas Airasia di KLIA2 di mana setiap bagasi penumpang akan ditimbang terlebih dahulu sebelum dibenarkan memasuki ruangan perlepasan.

Posting yang telah dimuatnaik oleh Nur Haida ke dalam grup Backpackers Buddies Malaysia (BBM) itu kemudiannya telah mendapat perhatian rakan-rakan grup yang lain. Masing-masing pun meluahkan kerisauan mereka sekiranya ‘tertangkap’ oleh petugas Airasia sebelum memasuki ke dalam balai perlepasan.

Kasihan kat kawan, tak pasal-pasal kena caj lebih.

Kalau dulu boleh berjimat bawa ‘backpack’, sekarang dah tak boleh dah.

Wajib check in luggage ke? Dan kenapa 7kg sahaja?

Walau bagaimanapuun, menurut beberapa orang ahli di grup itu, pemeriksaan itu dijalankan secara rambang dan menjadi penumpang yang membawa bagasi bersaiz besar sebagai sasaran mereka.

Tambah mereka lagi, perkara itu boleh dielakkan sekiranya penumpang melakukan persiapan awal dengan menggunakan beg vakum untuk menjadikan bagasi mereka tidak kelihatan kembung yang boleh menarik perhatian petugas Airasia.

Pakailah beg vakum ni. Mudah je!

Kalau travel, sy pakai vacuum bag, manual pump, sbb pump tu boleh bawak sekali.. Boleh pakai beg kecik.. nampak kecik dari luar, tp didalam mcm astro, mcm2 ada.. Byk la sket brg leh bawak.

Sumber : Backpackers Buddies Malaysia (BBM)

Komen

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ikuti kami di Facebook

Advertisement



Trending